Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zvedák nástavků

Na srazu Dadantklubu ve Vodňanech byly prezentovány dva typy zvedacího zařízení. Málokdo si dovede představit, jak ulehčí práci v plné včelařské sezóně. Každý včelař jen "lamentí", že jsou ty nástavky moc těžké. Takových včelařů je většina. Při tom stačí se jenom zamyslet nad tím, jaký typ zvedacího zařízení ve svém včelařském provozu potřebuje. V zimním období je dost času si ho vyrobit nebo zadat jeho výrobu na zakázku šikovnému zámečníkovi. Pro něj to nebude problém. Určitě se vložená investice vrátí v podobě nenamožených zad.

Přišlo období, kdy včelař začíná vytáčet zralý med. Je několik variant, jak odstranit včely z medných plástů. Buď se s tím poprat se smetáčkem a podle nálady včelstev dostat pár žihadel, nebo ometačem, kde situace je se žihadly daleko lepší. Další varianta je odvčelit celý medník pomocí výkluzů. Zvedat plný nástavek s medem a vkládat výkluzy  je pro jednoho dost náročné, protože musí plný nástavek sundat, dát výkluz a zase nástavek vrátit zpět. Proto bych chtěl představit zvedací zařízení přítele Františka Plachého.

 

p1016129.jpg

 

Zvedací zařízení se jednoduše vloží mezi úchopové latě.

  

p1016130.jpg

 

Jedná se o jednoduché zařízení, které pomocí pákového zvedacího mechanizmu nadzvedne celý nástavek s medem.

 

p1016132.jpg

 

Pod něj se vloží rámeček, ve kterém jsou zabudovány výkluzy.

  

p1016134.jpg

 

p1016137.jpg

 

Včely přes tyto výkluzy opustí medník do druhého dne. Podmínkou je, že tam není žádný plod. Druhý den se už jenom odebírají  nástavky, takže práce je rychlá a bez jakéhokoliv kontaktu se včelami. Včelstvo ani neví, že se něco děje. To včelař ocení hlavně při posledním medobraní, kdy většinou již není žádná snůška  a včely slídí. Po odebrání nástavku a převozu do medárny se musí plásty před vytáčením nahřát, aby se med lépe vytočil. Pro nahřívání lze použít horkovzdušný ventilátor, který se umístí do zateplené komory. Taková komora se dá vyrobit z polystyrénových desek.

Včelnice přítele Františka Plachého.

 

p1016142.jpg

 

autor: Miroslav Krčil, email: miroslavkrcil@seznam.cz

foto: František Plachý, email: FrantisekPlachy@seznam.cz