Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání Dadantklubu 2019 v Bystřici pod Hostýnem

Setkání Dadantklubu proběhlo 16.–17. listopadu 2019 v Bystřici pod Hostýnem. Letošní setkání zajišťoval přítel Petr Sekanina a jeho kamarádi. Za což jim patří velký dík. V sobotu jsme program začali členskou schůzí DK, na které jsme projednali nezbytnosti pro chod našeho klubu. Potom následovalo zhodnocení právě končícího roku, který bude pro některé včelaře rokem kritickým. Jaro bylo poměrně teplé a následoval rychlý nástup přírody a s tím i rozvoj včelstev. V době květu stromů přišla studená fronta, kde se vyskytovaly i mrazíky. Trvalo to poměrně dlouho a včelstva na to reagovala tak, že přestala stavět mezistěny a plodovat. Mladušky neměly co krmit, a tak se včelstva dostala do rojové nálady. Komu se včelstva vyrojila ten mnoho medu nevytočil. Nyní z celé naší republiky přicházejí zprávy, že včelstva padají na varroázu a následně na viry. Někteří včelaři jsou už v této době bez včel. 

 

dsc01642.jpg

 

Jako každým rokem se včelaři již od pátku postupně sjížděli z celé naší republiky. 

 

dsc01649.jpg

 

Jeden z našich členů přítel Ladislav Myšák se začal věnovat výrobě medoviny a pastovaných medů s různými přísadami (pyl, mateří kašička, skořice atd.). Vzal s sebou na setkání nějaké vzorky na ochutnání, které účastníkům rád předvedl.

 

dsc01652.jpg

 

Potom následoval oběd. Hned poté jsme odjeli do Všechovic na včelnice přítele Stanislava Bělíka, který včelaří v Eurodadantech. Seznámil nás se svým včelařským provozem a jeho postupy, které uplatňuje během včelařského roku. Bohužel ani jemu se nevyhnuly ztráty včelstev, které jsou způsobené varroázou a viry.

 

dsc01655.jpg

 

 Po krátké prohlídce následoval přesun autobusem do Olšovce k příteli Pavlu Stupárkovi. Zde jsme navštívili včelín umístěný v přestavěné stodole, kde má umístěno 40 včelstev v úlech 2/3 Langstroth. Pan Stupárek nás seznámil se svým včelařením v úlech tohoto typu. Popsal nám, jak chová matky v systému Jenter a jak vytváří oddělky. Dále nám předvedl zvedací zařízení nástavků, na které se dá zavěsit váha a vážit jednotlivé úly. Uprostřed stodoly má udělaný chlazený sklad, kde má umístěné nástavky se soušemi. Ideální stav pro obsluhu včelstev, která má vše při ruce.

 

dsc01677.jpg

 

Tím jsme ukončili sobotní putování po včelách, které bylo po všech stránkách zajímavé. Dále nás čekala večeře u pana Stupárka v jeho restauraci, kterou si vybudoval ve sklepním prostoru. Zdi vyzděné z kamene, stropy klenuté a sezení z masivu, no prostě nádhera. O zábavu se nám postaral místní harmonikář, který byl pro hraní zapálený stejně jako my do včelaření.

 

dsc01695.jpg

 

Po večeři jsme se odebrali do jeho provozovny, kde vaří pivo,medovinu a dělá různé likéry. Seznámil nás se svými postupy výroby. Vedla se dlouhá diskuse, jak na to, aby výsledný produkt byl co nejlepší.

 

dsc01698.jpg

 

Nedělní program jsme zahájili zhodnocením sobotního putování po včelařích, které vyznělo kladně. Každý z nás si jistě do svého domova odvezl nějakou novou zkušenost z praktického včelaření nebo zpracování včelích produktů. 

 

dsc01715.jpg

 

Posledním bodem našeho dvoudenního setkání byla přednáška Mgr. Mariana Solčanského na téma Anatomie včely medonosné díl druhý. Stejně jako v loňském roce, tak i letos byla jeho přednáška velmi zajímavá a vyčerpávající. Všechna čest. Dvoudenní akce utekla opět jako voda v řece a můžeme se těšit na další, které se pravděpodobně bude konat v blízkosti Temelína v jižních Čechách.

 

dsc01720.jpg

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se na této akci organizačně podíleli.